“Bu şehri anlatmaya ne dil yeter ne de kalem”
The president speaksing
“Bu şehri anlatmaya ne dil yeter ne de kalem”
Fatma ŞAHİN
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı
Köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmış Gaziantep üzerine Evliya Çelebi’nin de dikkat çektiği üzere “Bu şehri anlatmaya ne dil yeter ne de kalem.” Böyle bir kente hizmet vermek emeklerin en büyüğünü gerektiriyor. Biz yorulmuyor, her adımımızla biraz daha artıyoruz. Sanatı, kadim medeniyetlere beşikliği, lezzetleri ve kültürü ile Gazi kentimiz için tüm teknik, mühendislik projelerimizin yanı sıra kültürel dengeyi de sağlamak adına aralıksız devam eden faaliyetler içindeyiz.
DÜNYANIN KALBİ ARTIK YERELDE ATIYOR
Biz yaşamayı, paylaşmayı, anlatmayı görev bildik. Gelişen ve değişen dünya modellerinde artık, kentler birbirleriyle yarışıyor. Biz de bu algıdan hareket ederek Gaziantep’i kendine özgü, kültür anlayışıyla dile getirip gelişmesine, büyümesine ve küresel ölçekte tanınmasına öncülük edebiliriz. Yönetimimiz süresince ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışını savunarak şehirde yaşamını sürdüren vatandaşların sözlerine kulak verdik ve hizmet ağımızı buna göre şekillendirdik. Dünyanın kalbi artık yerelde atıyor. Gaziantep’in olan, burada doğan tüm dünyaya hızla yayılıyor ve yerelimiz, global değerlere taşınıyor. Biz buranın kaynağı, doğuş noktası olarak her bir değerimizi, kültürümüzün her bir taşını, tüm kadim coğrafya ve tarihimizi hakkıyla anlatmalı, tanıtmalı ve günümüz dünyasına örnekler çıkarmalıyız.
MEDENİYETLERİN İZLERİNİ GÜNÜMÜZE TAŞIYAN ESERLERİN EV SAHİBİYİZ
İşte bu örnekler bizim gayretimizin de gücü oluyor. Zeugma’nın Çingene Kızı’nın “Heykel Tarlası” olarak akıllarda yer edinen Yesemek Rumkale, Antep Kalesi, Dülük Antik Kenti gibi birçok medeniyetin izlerini beraberinde günümüze taşıyan eserlerin ev sahipleri olarak bizler, dünyanın rekabetçi şehirleri arasında 7’nci sırada bulunuyoruz. Yaşayan kültürüyle, mağaralardan günümüze uzanan üretim geleneğiyle şehrimizin asırlarca biriken kültür ve sanat gücüyle besleniyoruz. Biz, yüz yıllarca süren bu geleneğin Anadolu’da sağladığı gelişimi yine Gaziantep olarak devam ettirmek ve bu kodlar üzerinden çalışmalarımızı sürdürmenin gayreti içerisindeyiz.
Gaziantep’e ve Gazi şehrin evlatlarına hizmet edebilme aşkıyla koyulduğumuz bu yolda, bu şehrin kültürel ve sanatsal gücünü gün yüzüne çıkartarak küresel arenada hak ettiği mertebeye ulaşması için canla başla çalışıyoruz.
GAZİANTEP MODELİMİZ DÜNYAYA ÖRNEK
Gaziantep büyüyor, Gaziantep değerleri üzerinden yükseliyor, Gaziantep geleceğe yürüyor. Enerjimizi, gücümüzü büyüyen Gaziantep için harcamaya devam edeceğiz. Gaziantep için hayallerimizi, hedeflerimizi birlikte gerçekleştireceğiz. Gaziantep modelimizi her daim koruyacağız. Bu model bizim kültürel kimliğimize de şekil vermektedir.
Bizim görevimiz Ensar şehrimizin kimliğini koruyarak, medeniyet ve şehir arasındaki ilişkiyi doğru okuyarak yeniden kurgulamaktır. Antepli, hayal gücünü potansiyeliyle birleştirdiğinde her şeyi başarır. Bu dönüşümü birlikte sağlayacağız. Kültürümüzü, benliğimizi, geleneğimizi yenilikçilikle harmanlayarak Gaziantep’i büyütmeyi sürdüreceğiz. Bu nedenle yazdığımız, söylediğimiz her kelimeyi düzenlediğimiz her organizasyonun, her buluşmanın, her etkinliğin altında bizi bir yapan, nesillerimize varacak olan kültürümüz yatıyor. Tarihi, medeniyeti, kültürü ile kentimizin her bir değerinin elçisiyiz. Bunun için de son nefesimize kadar çalışmaya devam edeceğiz.
TARİHİMİZDEN GÜÇ ALIYORUZ
101 yıl önce Gazi Meclis, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Ayıntab’ı “Gazi” yapmak için toplandı. Ayıntab’ı Gazi yapıp bütün Anadolu’nun kurtulma kıvılcımını, moralini motivasyonunu yükseltmek için toplandılar. İşte 101 yıl sonra bugün bu ecdatla, bu şehirle onur duyuyoruz. Bu şehir ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyenlerin şehridir. Bu şehir, ‘topu vurdukça tüfekler, onu top dindiremez’ diyenlerin şehridir. Başka hiçbir şehirde kadın şehit anıtı yoktur. Başka hiçbir şehirde çocuk şehit anıtı yoktur. Bu şehir, bu şehitlerin kanlarıyla sulanmış bir şehirdir. İşte o yüzden 15 Temmuz’da da inanmış bir toplumun, kalesinden bayrağının indirilemeyeceğini, ezanının susturulamayacağını bir kez daha hatırlattık. Gazi torunlarının fazileti ve erdemiyle bütün dünyaya yeniden ‘sakın bir daha aklına getirme’ dedik. İnanan taş üstüne taş, baş üstüne baş kalmayan Gaziantep, 10 milyar dolar ihracat yaparak dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olma yolunda ilerleyen Türkiye’ye sağladığı destekle, gücünü göstermeye devam ediyor.
Farabi; medeniyet ve mükemmel şehre ulaşmanın ‘Hikmet’ ile gerçekleşeceğini savunur. Mükemmel medeniyetin ve şehri ayakta tutacak hikmetin gerçekleşmesini şehrin tüm organlarının, dinamiklerinin iş birliği içerisinde ortak akılla hareket etmesine bağlar. Biz, insanı merkeze alan, insan odaklı bir bakış açısıyla şehrin yönetiminde, o şehirde yaşayanların esas söz sahibi olması gerekliliğini savunarak hizmet vermeye çalışıyoruz.
BİZLER BÜYÜYEN TÜRKİYE’NİN BÜYÜYEN GAZİANTEP’İYİZ
Dünyada, artık şehirler yarışıyor, kalkınma yerelde başlıyor, demokrasi yerelde başlıyor. Biz artık birbirimizle yarışmıyoruz. Biz Amerika’daki, Çin’deki, Avrupa’daki herhangi bir şehirle, bir belediyenin başkanıyla yarışıyoruz. 2023 vizyonuna giderken dünyanın 10’uncu ekonomisi olurken, artık yerel kalkınmanın yükselen bir değer olduğunu biliyoruz. O yüzden rekabeti yönetirken eylem ve söylem birliğini ve eşit şartlar oluşturmamız gerektiğini biliyoruz. Bu vizyonla Gaziantep’in ekonomisine yön vermek için büyük bir gayretle çalışıyoruz.
HAZIRLIĞIMIZ GELECEĞİN ŞEHİRLERİNDE YER ALAN GAZİANTEP İÇİN
Ekonomi alanında ve şehrimizin yaşam kalitesini arttırmak için, imar, yol, köprü, kavşak çalışmaları, kanalizasyon, altyapı, çevre düzenlemeleri, peyzaj, ulaşım, trafik, eğitim, sağlık, sosyal tesisler, sosyal aktiviteler, kültür ve sanatsal çalışmalar, engelli desteği, kadın, çocuk ve gençleri destekleyecek projeler, yaşlı bakımı, kültürel varlıkların korunması, restorasyon ve sokak düzenleme çalışmaları, turizm potansiyelimiz, çiftçimize verdiğimiz destek, muhtarlarımızla kurduğumuz ilişkimiz, kısacası bu şehri ilgilendiren her şeyi, hiçbir ayrım gözetmeksizin önemli ve öncelikli görmekteyiz. Hiçbir konuyu atlamadan şehrin yaşamına, kalbine dokunmaya, Gaziantep’i geleceğin şehirleri arasında ilk sıralara taşımaya devam ediyoruz.
Bizim görevimiz şehrimize bir kimlik kazandırma, medeniyet ve şehir arasındaki ilişkiyi doğru okuyarak yeniden şekillendirmektir. Şehrin gönlü, gözü olmayı başarabilmektir. Antepli, hayal gücünü potansiyeliyle birleştirdiğinde her şeyi başarır. Bu dönüşümü birlikte sağlayacağız. Kültürümüzü, benliğimizi, geleneğimizi yenilikçilikle harmanlayarak Gaziantep’i büyütmeye devam edeceğiz.
NELERLE BU HEDEFLERE İLERLİYORUZ?
İktisadi İş birliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) tarafından dünya toplumlarında yaşanan sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin yerel yönetimler düzeyinde çözüme kavuşturulması amacıyla 2016 yılında kurulan OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu’na Türkiye’den ilk defa Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildik.
TÜRK-JAPON DOSTLUĞU ÖDÜLLE TAÇLANDI
Yurtdışında elde edilen başarılar ve Japonya ile yürüttüğümüz iş birliği için Japonya Dışişleri Bakanı Ödülü’nü aldık. Yürüttüğümüz projeler, uluslararası problemlerde kurum olarak aldığımız rol, ulusal ve özellikle uluslararası alanda yakaladığımız başarılar ile bu ödüle layık görüldük.
GAZİANTEP LONDRA’DA YEŞİL ŞEHİR İLAN EDİLDİ
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Gaziantep’i Yeşil Şehir ilan etti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) şehrin yeşile geçişte kapsamlı bir yatırım programına dahil edilmesi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile güçlerini birleştirdi. GBB Başkanı olarak, EBRD Sürdürülebilir Altyapı Yönetici Direktörü Nandita Parshad Londra’daki EBRD merkezinde anlaşmayı resmileştirdik.
BÜYÜKŞEHİRE KENTTE KURULACAK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ İÇİN 17 MİLYON AVROLUK DEV DESTEK!
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Londra’da resmileştirdiği anlaşma çerçevesinde kentte kurulacak “27 Megavat Güneş Enerji Santrali” projesi için 17 milyon avroluk finansman desteği sağlanacak.
GAZİANTEP’TE KURAKLIK ENDİŞESİ TARİH OLDU
Düzbağ İçme Suyu İsale hattı açıldı. Artık Gaziantep kaliteli ve temiz içme suyunu projenin geri kalan etaplarının da tamamlanmasıyla birlikte, 2050 yılına kadar teminat altına alabilecek. Düzbağ projesi ile Gaziantep’e kesintisiz su temini sağlamak için toplam uzunluğu 144 kilometreyi bulan isale, iletim ve dağıtım hattı ile regülatör tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildi. Kentin acil içme ve kullanma suyu sorunu çözüldü. Düzbağ İsale Hattı’nın inşaatı 07 Şubat 2017 tarihinde başlarken Temmuz 2019 tarihinde de faaliyete hazır hale getirildi. Böylelikle projenin 1’inci aşamasında Gaziantep yeterli, kaliteli, uygun maliyetli suya kavuştu.
YERLİ VE MİLLİ TREN KENT ULAŞIMINI KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK
Şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasında yapılan protokol çerçevesinde yapımına başlanan GAZİRAY, kent merkezini, 6 organize sanayi bölgesini ve küçük sanayi bölgelerini birbirine bağlayacak. 16 istasyondan oluşacak, 1,2 milyar TL bütçeli dev yatırımla, mevcut 25 kilometrelik banliyö hattı yenilenecek, kara tren GAZİRAY’a dönüştürülecek. İlk etapta günlük 200 bin yolcu taşıması hedefleyen GAZİRAY, kentin trafik yükünü alacak. Gaziantep’in ulaşımını büyük oranda rahatlatacak ve kentin metropol kimliğine yenilik kazandıracak GAZİRAY Projesi’nde hizmet verecek yerli ve milli 32 araçlık 8 tren seti yıl sonunda Gaziantep’te olacak.
GAZİANTEP SANAYİSİNDE BİRLİKTEN GÜÇ DOĞACAK
Büyükşehir Sanayi ve Endüstri Merkezi (BÜSEM) Projesi’nde inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çarpık kentleşmenin önüne geçerek, dağınık vaziyette üretim yapmak zorunda kalan bazı sektörleri, bir çatı altında toplamayı amaçlayan merkezin hayata geçirilmesi için yoğun bir tempoyla çalışan Fen İşleri Daire Başkanlığı, kent merkezinden BÜSEM’i birbirine bağlayacak yeni yolların yapımını sürdürürken projede 24 kilometrelik yol çalışmasını tamamlandı. 1,8 milyon metreküp dolgu ve 500 bin metreküp yarma çalışması gerçekleştirdi.