Görmedim Duymadım Bilmiyorum! 3 Bilge Maymun

Dilimizde “göz yumma” anlamında olumsuz olarak kullanılmasına rağmen 3 bilge maymun bize başka bir perspektif sunmaktadır. “Olumsuzluk görmeye, olumsuzluk duymaya, olumsuzluk üretmeye katkı sağlamayacağım! Gözümü, kulağımı, dilimi kötülüklere kapatıyorum. Dikkatimi vermek istediğim yer burası değil.”

İnsan zihni zaptedilmesi zor bir güç. Olur-olmaz, gerekli-gereksiz düşüncelere kolayca kapılabiliyor. Olumsuz senaryo üretmekte, ayın karanlık yüzünü görmeye çalışmakta üstüne yok doğrusu! Ancak bu bize ne sağlıyor? Zincirleme kötü senaryo, şüphecilik, nedeni yitirilen olumsuz duygular, sağlıksız ilişkiler vb…

Odaklandığımız her detay ortaya konulan, yer kaplayan, etki eden bir üretimdir. Neyi üreteceğimizi seçmek de elimizdedir. Çiçeklerimizi büyütmek için zehirli su vermeyiz, temiz su veririz. Kendimizi ve çevremizdekileri büyütmek için ihtiyacımız olan da şifalı gözler, kulaklar, sözlerdir. Japon kökenli 3 maymunun bakış açısı, Toltek bilgeliğindeki dört anlaşmayla tam da bu şekilde örtüşüyor. Ne diyordu dört prensip: kişisel algılama, varsayımda bulunma, kelimelerini özenli seç (söz büyüdür), elinden gelenin en iyisini yap. Beyaz büyü diye nitelendiriyor bunu. Eğer bozan, yıkan, kötücül bir kara büyü varsa, iyileştiren, onaran, iyicil bir beyaz büyü de vardır. Benzer şekilde: Değersizleştirmek üzere, eksiltmek üzere görmüyor 3 maymun.  Değersizleştirmek üzere, eksiltmek üzere duymuyor 3 maymun.  Değersizleştirmek üzere, eksiltmek üzere konuşmuyor 3 maymun.

Ülkemiz, dünyamız, doğal kaynaklarımız can çekişiyor. Çok sayıda acı çeken insan var. Ne görmezden gelmek ne de göz yummak mümkün. Ortalık bir nevi yangın yeri. Bu yangının içinde: Neyi dönüştürmek istiyorsun? Neye dönüştürmek istiyorsun? Nasıl dönüştürmek istiyorsun? Şehirleşmenin yarattığı çöp dağlarını büyütmek mi rehabilite etmek mi istiyorsun? Bu sorgulamayı yapacağımız seçimlerde, atacağımız adımlarda aklımızdan hiç çıkarmamız gerekli.

3 maymunun bilgeliğinin kaynağı, olan bitenin farkında olarak bilinçli tercihler yapmak ve ortaya konulan katkının sorumluluğunu almak.  Zihnimizden, kalbimizden, dilimizden geçen her şey bir etki yaratıyor. İyileşme de en başta burada başlıyor. Kişisel iyi halimiz, kişisel evrenimizde nasıl olduğumuzla bağlantılı. Her birimizin küçük evreninde yaratabileceği sevgi, dostluk, neşe, güven, dayanışma, paylaşma, saygı gibi değerler birbirine değen bir evrenler bütünün vazgeçilmez parçaları. Görüyorum, duyuyorum, biliyorum J

Senem Tuğcuoğlu

Senem Tuğcuoğlu

WELL-BEING

DİĞER YAZILARI