Sanal Olmayan Evrende Kimsin?

Sanal Olmayan Evrende Kimsin?

Sosyal medyanın eleştirildiği birkaç nokta var. Biri bize sunduğu, somut gerçeklikten uzak, güzellik: hem çok güzel kişisel görünüm hem de harika yaşam kareleri. Bir diğeri, iletişim alanı olarak ölçüp biçmeye ve özen göstermeye gerek duymaksızın yorum imkânı yaratması. Gerçek olmadığını bildiğimiz hayatların, buna rağmen ruhsal baskı oluşturması. Üstüne üstlük, yüz yüze, göz göze, el ele kurulan bağları, alışılagelmiş iletişim becerilerini yerle bir etmesi. Ve elbette karşı konulmaz çekim gücü ve bağımlılık yaratması. İnsanın doğası ve ilişki kurma biçimi ister istemez evrim geçiriyor şu anda.

Bunların üstüne bir de üretken yapay zekâ faktörü eklendi. Bilim kurguyu artık sadece izlemiyor onun içinde yaşıyoruz adeta. İnsanlığın yaşadığı dramlar 2020’li yıllarda dahi pek değişmiyor gibi görünüyor ancak, üretken yapay zekanın yaratacağı bambaşka bir dünya kapımızda bekliyor.

Bütün bu değişimler kişisel esenliğimiz ve daha yaşanabilir bir dünya için bize neler sunabilir?

Hayallerimizden daha hızlı ilerleyen bu teknolojik gelişmeler içinde:

GERÇEKLİĞİM NE?

KENDİMİ NEREYE KONUMLANDIRIYORUM?

NASIL SAĞLIKLI İLİŞKİ KURABİLİRİM?

NASIL UYUMLANABİLİRİM?

Dünyamız bizlerin bir yansıması, bizler de dünyamızın bir yansımasıyız. Kişisel esenliğimiz kolektif esenlik için yapı taşı. Bizden uzakta dahi olsa birilerinin yaşadığı acılar hepimizi yaralıyor. Göz ardı ederek, yok sayarak yaşamak mümkün değil. Psikolojide bazı yaklaşımlar ve kişisel gelişim alanlarında bireysel iyi hal için ortak öneriler bulunur:

Bedenine, zihnine ve ruhuna iyi bak.

Yaşadığın evrene katkı sağla (sadece tüketme, sen de üret)

Elindeki imkân ve kaynakları bunlara erişimi olmayan veya kısıtlı olanlarla paylaş.

Kendine bir yaşam amacı edinerek, bu amaca hizmet eden seçimler yapmaya özen göster.

Alışık olduğumuz düzende ısrarcı olmayı bırakıp, yeni dünya düzeni içinde tüm bu eylemleri sil baştan yorumlamamız gerekiyor. Sosyal medyanın varlığını kabul ederek, bunu nasıl yapay değil samimi bir biçimde kullanabilirim. Üretken yapay zekadan faydalanmayı kabul ederek, beceri ve melekelerimi kaybetmeden kendimi nasıl geliştirebilirim? İyi halim için yapabileceklerimi yeni düzende nasıl gerçekleştirebilirim?

Evet, sizi sorular ve sorgulamalarla baş başa bırakıyorum. Hepimiz için yeni bir zaman ve mekân algısı içinde, bakalım neler gözlemleyeceğiz? Sağlıcakla kalın!

Senem Tuğcuoğlu

Senem Tuğcuoğlu

WELL-BEING

DİĞER YAZILARI