Gül mü? Lavanta mı?

Gül mü? Lavanta mı?

Gül mü? Lavanta mı?

Burdur Gölü’ne bakan bir manzaraya kurulan ve Kuyucak köyünde gerçekleşen lavanta üretimi, gül üretimini şimdiden gölgesinde bıraktı diyebiliriz, çünkü şimdilerde köyün en önemli geçim kaynağı haline geldi.

Günümüzde Kuyucaklılar, Türkiye’deki toplam lavanta üretiminin %93‘ünü karşılıyor.

Lavanta genelde çiftçiler tarafından kurutulup aktarlara gönderilir, sonrasında kına veya düğün organizasyonlarında malzeme olarak kullanılırdı. Günümüzdde ise lavanta sadece kuru olarak kullanılmıyor; sabun, deterjan ve parfüm sanayisinde de önemli bir yere sahip. Lavantanın yanı sıra, köyde arıcılık yapan çiftçilerin üretmiş oldukları lavanta balı da hoş kokusu ve hafifliği ile iddialı bir konuma yükselme peşinde.

Sağlığa birçok faydası bulunan lavanta balı son zamanların gözde ürünü olmuş durumda. Kuyucak köyünde tarlalar haziran sonunda mora boyanıyor ve ortaya enfes bir görüntü çıkıyor. Her yıl milyonlarca ziyaretçinin akın ettiği, Fransa’nın Provence bölgesini anımsatan Kuyucak tarlaları, yaz aylarında turistlerin de gözdesi haline gelmiş durumda. Kuyucak; dinlenmek, rahat nefes almak ve harika görüntüleri fotoğraflamak isteyen gezginlerin yaz aylarında mutlaka uğraması gereken yerlerden biri! 2015 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes iş birliğinde yürütülen Gelecek Turizmde Proje çağrısına Keçiborlu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Keçiborlu Yardımlaşma Dayanışma ve Eğitim Derneği ve Kuyucak Köyü Muhtarlığı işbirliği ile ‘Keçiborlu Lavanta İle Kalkınıyor Projesi’ oluşturuldu ve bu proje Türkiye genelinde verilmiş olan birçok projenin önüne geçerek desteklenmeye hak kazandı. Projenin hedefi Kuyucak köyünü “Lavanta kokulu köy” olarak tüm dünyada adını duyurarak, köyün markalaşması, tanıtılması ve kalkınması.

Isparta deyince aklan gelen gülleri de yabana atmamak lazım.

Gül bahçeleri, her yıl hasat mevsiminde turistlerin akınına uğruyor. “Doğal stüdyo” olan büyüleyici gül bahçelerine fotoğraf çektirmek isteyenler de yoğun ilgi gösteriyor. Hasadın başladığı zamanlarda Isparta’nın gül bahçeleri, yerli ve yabancı turistlerin adeta akınına uğruyor. Ülke ve kent ekonomisine katma değer sağlayan Isparta gülü, turizmde de cazibe alanı oluşturmaya başladı.

Sabahın erken saatlerinde Güneykent beldesindeki gül bahçelerine gelen yerli ve yabancı turistler, gül toplayıp genel işleyiş hakkında bilgi alıyor. Bol bol fotoğraf çeken ziyaretçiler, gül kokulu bahçelerde güzel vakit geçirmenin keyfini çıkarıyor. Kültür ve Turizm İl Müdürü Osman Çot, Isparta gülünün kentin kültüründe ve günlük yaşamında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Dünyanın en önemli gül üretimi merkezi olan Isparta’da gülle ilgili ciddi çalışmaların yapıldığını ifade eden Çot, bu sayede yerli ve yabancı turistlerin gül bahçelerine yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti. Bu yoğunluğun hem Isparta’ya hem de Türkiye’ye önemli katkı sağladığını aktaran Osman Çot, şöyle konuştu: “Tarih ve kültür değerleriyle birlikte son 10 yıldır yurt içi ve yurt dışı fuarlarında yapılan tanıtım çalışmaları, düzenlenen çalıştaylar ile eko turizm alanında önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Gül, ekonomik değerinin dışında görsel güzellikle de hasat dönemlerinde yerli ve yabancı binlerce turisti bölgeye çekiyor. Böylece kenti ziyaret eden yerli yabancı turist sayısı her geçen yıl artmaktadır. Yapılan tanıtım çalışmaları ile seyahat acenteleri Isparta gül hasadı tur operatörlerinin tur paketlerine eklendiği görülmektedir”

Ardıçlı köyünün muhtarı Yakup Yolcu da bu sene yerli ve yabancı turistlerin gül bahçelerine yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.