Hayrettin Güneş “Müzik sektörünün güçlü bir oyuncusuyuz”

Hayrettin Güneş “Müzik sektörünün güçlü bir oyuncusuyuz”

Hayrettin Güneş “Müzik sektörünün güçlü bir oyuncusuyuz”

Turizmden-yatçılığa, müzik firmasından-prodüksiyon şirketine kadar bir çok sektörde varlık gösteren Hayrettin Güneş, on parmağında on marifet olan iş insanlarından. Sanatın her dalına hayranlıkla bakan Güneş, şimdilerde Cengiz İmren’e çektiği klip ile adından söz ettiriyor. Yönetmen koltuğunda Hollywood tadında çektiği kliple gündem olan Hayrettin Güneş ile iş hayatı ve gelecek projeleri üzerine konuştuk. Keyifle okumalar.   

Hayrettin Güneş

 Türkiye’de başka hangi sektörlerde olmak, hangi alanlara yatırım yapmayı düşünüyorsunuz?

Şuan hâlihazırda Hırvatistan’da yatçılık filomuz mevcut.  Bunu Türkiye’nin sahil şehirleri Antalya, Bodrum ve İzmir kesimlerinde de gerçekleştirebiliriz. Birçok sektörde ve farklı ülkelerde yatırımlarım var. Ama şuan tüm odağımı müzik sektörüne yönlendirdim.

Son çektiğim klip çok ses getirdi. Bir film senaryosu gibi akışının olması çok beğenildi. Belki bir sinema filmin hem yapımcısı hemde yönetmeni olarak karşınıza çıkabilirim. Neden olmasın.

Yapay zekâ insan sesini, sanatçıları da taklit edebiliyor. Sizce bu durum sanatçıları nasıl etkiler? Yapay zekâ sanatçıların yerine geçer mi?

Ben yapay zekanın sanatçıları etkileyeceğini düşünmüyorum. Ve hiçbir şey gerçek duyguların önüne geçemez. Belki şarkıyı söyler ama duyguyu asla veremez.

Dünyada değişim şaşırtacak bir hızda akıyor. Size göre geleceğin meslekleri neler?

Dünya çok hızlı değişiyor ve değişime ayak uyduramadığınız zaman bir çok şeyi kaybedersiniz. Dünya Şuan teknoloji yılında çağ atlıyor, teknoloji ile ilgili bilim ile ilgili tüm meslekler geleceğin odak noktasıdır. Teknolojiyi yerinde kullanabilen insanlar zamanla bunun ayrıcalığını muhakkak yaşayacaktır.

Hayrettin Güneş

Hangi sanatçıya klip çekmek isterdiniz?

Aslında aklımda birçok isim var. Sibel Can, Ebru Gündeş, İbrahim Tatlıses, Özcan Deniz ve Tarkan gibi isimler. Yani neden olmasın. Bir gün Grand müzik çatısı altında projelere imza atabiliriz.

Teknolojinin geldiği nokta işinizi güçleştiriyor mu yoksa daha da kolaylaştırıyor mu?

Teknoloji aksine işimizi daha da kolaylaşıyor. Ama kullanmayı bilmek lazım. Kazanç olarak baktığınızda müzik sektöründeki o eski kazançlar yok. Fakat şuan her şey daha pratik ve kolay hale geldi.

Örneğin bir klip çekimi ne kadar vakit alıyor? Neden?

Biz klip çekimlerimizde genelde hep 48 saat zaman ayırıyoruz.  Yazdığım senaryo ve çalışmalar hazırlıklar yapıldıktan sonra çekimler toplamda 48 saat sürüyor. Daha kısa süren klipler ama ben her işimde olduğu gibi yönetmenlik ve senaryo konusunda da hassasım. O nedenle ince eler sık dokurum. Film tadında klipler olduğu için 48 saat sürüyor. Bu zaman kimileri için uzun, kimileri içinde kısa bir süre geliyor.

Türkiye’de ortalama günde kaç klip çekiliyor ya da dünyada?

Yani sayı olarak bunu tahmin etmek çok zor. Ama eskiye göre teknolojinin vermiş olduğu kolaylıkla insanlar ciddi manada çekimler gerçekleştiriyorlar.

Bir klipin kalitesini belirleyen olgu nedir?

Birçok etken ve neden var. Tamamıyla teknikle alakalı yada kullandığınız materyaller ile alakalı diyemem.  Yer, mekan, hava, oyuncu kalitesi, kullandığınız kamera bunların hepsi belirleyiciliği var.

Ülkemizdeki ve dünyada çeşitli sıralamalar değerlendirmeler yapılıyor. Sonrasında video klip ödülleri veriliyor? Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Hak eden yönetmenlere veriliyor diyebilir misiniz?

Ben ödüllerin adaletli dağıtıldığını kesinlikle düşünmüyorum.  Bence parayı basan hak etmediği ödüle layık görülüyor.  Adil ve hoş bir durum değil. Bu dünyanın her yerinde maalesef şu an böyle. Keşke böyle olmasa…  Ciddi anlamda emeğin karşılığına o ödüller verilebilse o zaman adalet de sağlamış olurduk.

Var olan klip yönetmenlerinden farkınız sizce nedir?

Her yönetmenin kendine göre bir bakışı ve bir sitili vardır. Ben ilk önce hem ekipman hemde bütçeden kaçmadan işe başlarım. Sonra ekip, oyuncu kalitesi ve senaryosu ile damgamı vururum.

Hayal kurmayı severim ve kliplerde hayallerimi hayata geçiririm. Her klibimde bir mesajda saklıdır. Mesajı anlamak için dikkat ederek izlemek gerek.

Setin ruhu diye bir duygu sizce de var mıdır?

Evet, kesinlikle var. Biz klip çekimlerimize ciddi anlamda büyük heyecanlar yaşıyoruz. O, 48 saatin yorgunluğunu çekim esnasında hiçbir şekilde hissetmiyoruz. İşinize odaklı bir şekilde herkes aşk ile işini yapma derdinde olduğu için müthiş keyif alıyoruz. Bu da bizi daha da çok işimiz odaklıyor ve başarılı bir sonuç almış oluyoruz.

Siz bu sektöre nasıl değerler katıyorsunuz? Dünya teknolojilerini eş zamanlı ülkemizde uygulamanın yanı sıra?

Biz Grand Müzik olarak müzik piyasasına renk kattığımızı düşünüyorum. Yani daha önce çekilmeyen klipler tarzlar ile fark yarattığını düşünüyorum. Yeni çıkan seslere sanatçı kardeşlerimize daha çok değer verilmesine katkı da bulunduğumuzu düşünüyorum. Rekabet ortamının güçlü olduğu her yerde kazanan insanlar olur. Biz de insanlar adına en iyisini yapabilmek için mücadele ediyoruz.

Hayrettin Güneş

Sanatın başka dallarında da bulunmayı düşünüyor musunuz?

Yani birinci soruda belirttiğim gibi çektiğimiz klipler kısa film tadında olduğu için ilerleyen süreçlerde tam olarak bilmiyorum ama sinema filmi çekebilirim. Bunu zaman gösterecek

Son çektiğiniz klipte kullandığınız teknikler bayağı bir konuşuldu. Bahseder misiniz?

Her klip bakış açımız farklı olmak zorunda o farklılığı yakalayamazsak başarıya ulaşamayız. Dolayısıyla her klibin kendi içerisindeki çalışmaları belirli süreçler içerisinde ekip arkadaşlarımızla yaptığımız toplantılar, bilgi alışverişi ve sonuç odaklı yaptığımız işlerin sonucudur diye düşünüyorum.

Sektör şuan sizce hangi noktada, çalışmalar yeterli mi?

Müzik sektörünün doğru bir konumda olduğunu düşünmüyorum.  Nedeni, ciddi anlamda serbest piyasa ve önüne gelen herkes her gün kaliteli kalitesiz klip çekiyor. Sesi olan olmayan şarkı söyleyerek yönetmen olma yada sanatçı olma derdinde. Bu duruma çok üzülüyorum.

Bunun sosyal medyanın yan etkileri olduğunu düşünüyorum.

Biraz dikkatli davranmak gerekiyor. İş olsun diye iş yapılmaz. İyi bir şey olacağına inanmadığım hiçbir işe girmem.

Son olarak eklemek istediklerinizi rica ederiz…

Ben müzik piyasasına çok yeni katıldım.  Ama müzikle geçmişim çok eski.  Müziği çok seven bir insan olarak, müzik hiçbir zaman kısılmasın diyorum.  Her zaman her yerde müzik olsun.  Çünkü müzik ruhun ciddi anlamda gıdası. Sektöre sesleniyorum;  piyasayı aşağı çekecek projelerden hep birlikte uzak duralım diyorum.