Ayşe Çebi “Yağmurda yarışmayı çok seviyorum”

Ayşe Çebi “Yağmurda yarışmayı çok seviyorum”

Ayşe Çebi “Yağmurda yarışmayı çok seviyorum”

Otomobil sporları ile 2021 yılında tanışan 14 yaşındaki ilk ve tek milli kadın karting sporcusu Ayşe Çebi, otomobil sporları serüvenini, başarılarını ve hedeflerini paylaştı.

Ayşe Çebi

Ayşe merhaba. İlk olarak seni tanıyabilir miyiz?

2018 doğumluyum. Eğitim hayatıma Florida Orlando şehrinde Bright Horizon’da ana okulu ile başladım, daha sonra ilk, orta ve lise eğitimimi Kültür 2000 okullarında tamamladım. Öğrenim hayatıma, Uluslararası Bakalorya (IB) programı kapsamında 10. sınıftan devam edeceğim.

Ayşe Çebi

Otomobil sporlarıyla nasıl tanıştın?

Karting öncesinde okçuluk, yüzme, dans, tenis, futbol, kayak, snowboard, wakeboard gibi birçok spor ile ilgilendim. Karting öncesinde de iki yıl motokros yaptım. Bir yandan da sürekli karting yarışlarını takip ediyordum ve bir gün Tuzla pistinde ilk kez karting yaptım. İlk denememde karting bana motokrosa göre çok daha eğlenceli ve hızlı geldi. Pandemi sürecinde Tuzla ve Körfez pistlerinde özel eğitimler ile bu spora başlamış oldum. O dönemde okullar uzaktan eğitime geçtiği için antrenmanlara daha çok vakit ayırabildim ve bu da kısa sürede gelişmemi sağladı.

Ayşe Çebi

Karting çok fazla vaktini alıyor mu? Eğitim hayatına olumsuz bir etkisi oluyor mu?

Kartinge ilk başta, fiziksel ve mental gelişimime katkıda bulunması amacıyla hobi olarak başlamıştım. Ancak antrenman ve eğitimlerde her geçen gün daha da hızlanınca eğitmenim Bestanbey Yüzbaşıoğulları ailemi yarışlara katılarak başarılı olabileceğime ikna etti. Türkiye Şampiyonası’nı takip etme kararı aldıktan sonra da daha fazla zaman ayırmaya başladım. Bu durum bazen derslerimi aksatmama neden olsa da, bütün sınavlarda yüksek notlar aldım ve eğitim hayatım başarıyla devam etti.

Ayşe Çebi

Hobi olarak başlayan bu tutkun, nasıl profesyonel bir hal aldı?

Ailem ilk başta bu ilgime kayıtsız kalmadı, ama sadece hobi olarak yapmama izin vereceklerini söylemişti. Onlar da bendeki gelişimi yakından görünce 2021 sezonunda Türkiye Karting Şampiyonası’nı takip etmeye karar verdik. Bu arada, benden iki yaş büyük olan ağabeyim Mehmet Ali de benim ile birlikte yarışlara katıldı. Sezon boyunca her yarış daha da hızlanarak, sezonu Türkiye Karting Şampiyonası Junior klasmanında üçüncü ve junior kadınlar kategorisi birincisi olarak tamamladım. İlk sezonumda böyle iki önemli başarıyı elde etmiş olmam beni bu spora karşı daha da motive etti.

Ayşe Çebi

Türkiye Şampiyonası 4. yarışında kadınlar klasmanı haricinde, bütün erkek rakiplerini geride bırakıp kendi kategorini de birinci olarak bitirdin. Neler hissettin?

Başarmak için çok çalışmak, her seferinde yeni şeyler denemek ve limitleri zorlamak gerekiyor. Bundan önceki yarışlarda da junior genel klasmanında ikinci ve üçüncü olarak podyuma çıkmıştım. Uşak pistindeki sezonun 4. yarışında hem antrenmanlardaki hem de sıralama turlarındaki zamanlarım zaten çok hızlıydı ve bu sefer kazanacağımı hissetmiştim. Türkiye Karting Şampiyonası’nda yaklaşık 20 yıl sonra ilk kez bir kadın sporcu genel klasman birincisi oldu. Bunu başarmış olmak çok iyi hissettiriyor,

Ayşe Çebi

Yarışırken kaza yapmaktan korkmuyorsun?

Yarış sırasında zaman zaman çok yüksek hızlara ulaşıyoruz. O yüksek hızlarda da bazen rakiplerle tehlikeli temaslar olabiliyor. Go-Kart normal otomobil gibi ama, yere daha yakın olduğu için hızı çok daha fazla hissediyorsunuz. Saatte 130 kilometre hızlara çıktığım oldu. Kullandığımız ekipmanların hepsi bana özel. Koltuk benim vücut yapıma göre, direksiyonun ve pedalların uzaklığı boyuma göre. Ayrıca tulum, kask, eldiven ve göğüs koruma gibi özel ekipmanlar kullanıyoruz. Kaza da yaptım ama, koruma ekipmanlarımız sayesinde bir hasar almadan atlattım.

Ayşe Çebi

En keyif aldığın yarış hangisi oldu?

Bu sezon İtalya’da çok yarış yaptım ve hepsi farklı pistlerdeydi. En hoşuma giden yarış da La Concha pistteydi. Bu pistteki ilk yarışımdı ve yarış öncesi antrenman günleri hep yağmur altında geçti. Ben yağmurda yarışmayı çok seviyorum benim için çok iyi tecrübe oldu benim için o üç gün. Çok hızlıydım ve pisti de öğrenmiştim. Sonra yarış sabahı hava açtı ve bir anda pist kurudu. Kuruda yarışında çok garip gelse de en zevk aldığım pist ve yarıştı.

Ayşe Çebi

Kadınların bu spora ilgisi nasıl?

Türkiye, otomobil sporlarında dünya ortalamasının 5 katı kadın sporcuya sahip. Sadece karting değil, offroad, drift, ralli, pist, klasik otomobil gibi diğer bütün branşlarda da çok sayıda kadın sporcu var. Ayrıca görevli ve yönetici kadın sayısı da çok fazla bizim sporumuzda. Kadın sporcu sayısının artmasıyla birlikte, 2021 sezonundan itibaren Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu kadınlar için her branşta ayrı klasmanlar açtı. Hatta 2021 sezonunda 12-15 yaş arası sporcuların yer aldığı junior kategoride ilk kadınlar birinciliği kazanan da ben oldum. Bu spora başlamak isteyenler, Tuzla Karting Pisti’nde eğitim programlarına katılarak kendilerini deneyebilir, bu şekilde spora ilk adımı atabilirler.

Ayşe Çebi

Bu sezon Türkiye haricinde, yurt dışında da yarışmaya başladın. Bu sana neler kazandırdı, neler değişti?

Bu sezon Türkiye Karting Şampiyonası haricinde İtalya Karting Şampiyonası, IAME İtalya Serisi ve WSK serisi olmak üzere 3 ayrı şampiyonayı da takip ediyorum. Yurt dışında çok daha yüksek katılımlı, çok daha rekabetçi ortamlarda, farklı atmosferlerde yarışmak bana çok büyük tecrübe kazandırıyor. Hatta Türkiye Şampiyonası ile denk gelen yarışlar olduğu zaman tercihimizi Avrupa’dan yana kullanıyoruz. Önümüzdeki dönemde yurt dışı serilerine ağırlık vermeyi hedefliyoruz.

Ayşe Çebi

Spor kariyerindeki hedeflerin neler?

Kartingden sonra yine pist branşında otomobille yarışmayı istiyorum. Bugüne kadar Avrupa’da ralli ve kartingte yarışan Türk kadın sporcular olsa da, henüz pist branşında yarışan Türk kadın pilot olmadı. En büyük hedefim Avrupa pistlerinde yarışan ilk Türk kadın pilot olmak ve ülkemi temsil etmek.