Sakin Zihin! Peki nasıl?
Zihniniz çok mu kalabalık? Çok mu meşgul? Endişelenecek, kaygılanacak, düşünecek çok şey mi var? Gündelik yaşantınızı veya sevdiklerinizi tehdit eden durumlarla mı karşı karşıyasınız? Elbette hepsi mümkün. Her an olmasa da zaman zaman stresi yükselten, zihne hücum eden, hatta belki kilitleyen bir kalabalık söz konusu olabilir. Stresi yüksek, zihni kalabalık, sıkışmış bir kişi problem çözmede ne kadar başarılı olabilir?
Terapi niyetine durmaya, dinlenmeye ihtiyaç var. Zihni düzenlemek, her düşünceyi ait olduğu yere yerleştirmek, birbirinden ayrıştırmak, önceliklere göre ele alabilmek için. Zihindeki kaosun duygulara ve hatta belki bedene yansıyan olumsuz alametlerini -olaylar çığırından çıkmadan- giderebilmek, sakinleşebilmek için elimizden neler gelir?
Bahar aylarındayız. Havalar yumuşadı. Kuş seslerini şehrin hemen her köşesinde duyabiliyorsunuz. Doğa çiçek açtı. Renkler, desenler çok zengin, büyüleyici. Ne kadar betonla çevreli olsanız da muhakkak kolayca ulaşabileceğiniz bir noktada bir tutam bitki, tabloyu andıran minik bir pencere mevcut. Hemen, en kolayından, bize hazır sunulan bu kaynaklardan başlayabiliriz. Yolumuz üzerinde karşımıza çıkan veya sırf bu niyetle çıkıp bulduğumuz bir lokma doğada izleyerek, dokunarak, koklayarak, dinleyerek, hissederek şifalanabiliriz. Belki fotoğrafını çekip ara ara doping olarak kullanabiliriz.
Şifalanma araçlarından biri de bilinçli bir yürüyüş. Zihin-beden-ruh stresini atabilmek için. Rahatlamak, zinde hissetmek için. Kolumuzu, bacağımızı mümkün olduğunca serbest bırakıp, salınmasına, gerginlikleri atmasına yardımcı olarak.
Dans etmek! Sallanmak, silkelenmek, müziğe kendini bırakmak veya müziksiz dans etmekJ Tüm o gerginlikler, stresi hareket yardımıyla serbest bırakmak.
Buraya kadar basit, erişilebilir, hızlı araçlardan söz ettik. Bunlar haricinde nefes, meditasyon ve yoga gibi pratiklerden yararlanabilirsiniz. Bir gruba dahil olarak, rehber eşliğinde yapabileceğiniz gibi, evde kendi ortamınızda da yapmanıza olanak sağlayan çok imkan var artık.
Mandala gibi çizim, desen, renk vasıtasıyla kağıt üzerinde iyileştirici ve bütünleştirici egzersizler de var. İhtiyacınız olanlar renkli kalemler!
Sayısız sanatsal aktivite şifa aracı olarak çok işe yarar. Hangi malzemeyle oynamayı seviyorsanız. Örgü örmek gibi el işleri de dahil. Bu tip işler gündelik kaostan uzaklaştırıp terapi tadında destek olduğu gibi, günün sonunda ortaya bir de ürün çıkıyor!
Ses ve sessizliğin güçlü etkisinden yararlanılan sesle şifa araçları ise kendinizi tamamen bıraktığınız, hiçbir şey yapmanıza gerek olmadan uzandığınız araçlar. Zihni farklı dinlendirici dalgalara taşıyan şifa enstrümanları derin dinlenmeye, zihin-beden-ruh bütünlemesine ve hızlı dönüşüme katkı sağlıyor. Sesle şifa seanslarında enstrümanların ses, titreşim ve frekanslarının yanı sıra, seans içindeki ve sonundaki sessizlik çok güçlü ve günlük hayatta karşımıza çıkmayan bir “dünyevi olanda mola” adeta, kişiyi özüne ve derinlere taşıyan, sınırlarını genişleten.
Yükümüz bu tür egzersizlerle iyileşemeyecek seviyede ise elbette profesyonel destek almakta fayda var. Ancak sorun gündelik yoğunluklar ve dertler ise, dinginleştiren, rahatlatan, uygulaması kolay ve zevkli araçlardan yararlanmanızı şiddetle tavsiye ederim.