Her Şey ve Herkes İstisnadır!

Herhangi bir “normal” kabulü ne kadar mümkün?

Normale göre sınıflandırma

Normale göre genelleme

Normale göre istatistik

Normale göre sebep sonuç

Normale göre deli gömleği

Normale göre anormallik

Kim belirleyebilir normları? Normalleri? Kalıpları? Bunlar ancak insanın ötekileştirilmesine, mutsuzluğuna, güvensizliğine, yalnızlaşmasına, yanlış yaptığını hatta yanlış olduğunu düşünmesine sebep olmuyor mu?

Gündelik dilde kolaylıkla genelleriz. Çok kolay kategorize ederiz. Kolayca “normal”e göre değerlendirme yapar, önermede bulunur, akıl veririz veya arkadan konuşuruz hatta. Üstten bir tavır adeta. Kendi baktığın noktadan hüküm vermek. Hadi diyelim ki farklılıklara saygı göstermek o kadar da mesele değil herkes için, hayal dünyası ve rüyalar hangi normlara göre?

Kendi normalini, kalıbını, aklını başkasına dayatmadan, hakiki olarak “açık” bir iletişimle, denk ve keyifli ilişki kurmak mümkün mü? Karamsar edebiyat örnekleri insanın bu umutsuzluğuyla dolu. Bilim kurgu filmleri de tektipleştirme örnekleriyle…

Dinamikler bu kadar değişkenken… Bağlamlar sınırsızken… İnsanın iç içe geçen farklı kimlikleri varken… Bazen kesişen bazen ayrışan. Muğlaklık bu kadar hüküm sürerken… Hangi sıfat/kavram/norm sabit ve sürekli olabilir?

Ve eğer buzdağı varsa, o buzdağının altında ne olduğunu kim bilebilir. Hangi sistem buzdağı ile suyun yüzeyi arasında sebep sonuç bağı kurabilir. Ya da nasıl herkeste aynı sebepler aynı sonuçlara bağlanabilir. Olasılıklar o kadar geniş ki. Bilmek, idrak etmek nasıl mümkün olabilir.

E sonra zemin de pek yok. Gördüğünün yarısına duyduğunun hiç birine inanma demişler. Gördüğümüz duyduğumuz bizi yanıltabilir, varsayımlara iter, ister istemez. Kendi sebep sonuç zincirimize oturtmaya çalışırız ancak.

Kendim için sınırsız olasılıklar, anlaşılmazlıklar mümkün ise… Diğerleri için de bu böyle; onların da hakkı! Eğer “kendim” olmak güvenli ve ok ise… Spiritüellik varsa… Önermesiz, yargısız iletişim de olmalı! Sabit gözler, kulaklar esnemeli!

Yardım isteyene destek olmak, soru sorana cevap vermek ok de kendi normallerine göre kategorize eden, genelleyen, sağlıklı/hasta diye ayıran, düzeltmeye çalışan, tedavi etmeye çalışan, bilimsel diye sunan, önermede bulunan her şeye ve herkese ve bunu yaparsam kendime de hayır, not ok!

Senem Tuğcuoğlu

Senem Tuğcuoğlu

WELL-BEING

DİĞER YAZILARI