5 Adımlı İyi Hissetme Dopingi!
En beğendiğiniz yönleriniz hangileri? Güçlü yönleriniz neler? Eğer cevap bulmakta zorlanıyorsanız veya sadece 1-2 cevap bulabiliyorsanız mutlaka güçlü karakter yönleri (character strengths) testi yapmalısınız. Hatta belki zorlu geçen dönemlerden sonra bu testi tekrar edebilirsiniz. Zira güçlüklerle baş ederken karakterimizin farklı yönleri ortaya çıkar. En başta kendiniz, ardından. Evreniz ve olan bitenle ilgili olumlu duygular beslemek, bunları görmek, fark etmek ve hatırlamak çok önemli. Bazen tıkanabilirsiniz. İç huzurunuz neye bağlı? Gün içinde huzurlu anlar yaratmak için neler yapıyorsunuz? Nasıl bir günlük rutininiz olursa olsun muhakkak kendinize iyi gelen, minik de olsa zaman ayırabileceğiniz bir eylem vardır. Bu eylem pekala “eylemsizlik” de olabilir:) Gökyüzüne bakmak, bir dostla sohbet etmek, hiçbir şey düşünmeden çay/kahve içmek, sevdiğin bir şarkıyı dinlemek, sokağa çıkıp biraz yürümek veya fırsatınız varsa daha –deyim yerindeyse- rafine bir eylem olabilir.
Neleri yapmaktan hoşlanırsınız? Memnuniyetle, keyifle yaptığınız sorumluluklarınız neler? Bir hobiniz var mı? İlle de maddi manevi ön koşullar gerektirmeyen; örgü, nakış, şarkı söylemek, dans etmek, film izlemek, kitap/dergi okumak, yemek yapmak, resim yapmak, fotoğraf çekmek, yazmak, toprakla uğraşmak gibi. Hatta imkanınız varsa yeni bir dil öğrenmek, enstrüman öğrenmek veya çalmak, seramik, bisiklet gibi biraz daha niş hobiler de olabilir. Bu sorulara bakın ve herhangi bir işi memnuniyetle yapmanın nasıl olduğun gözlemleyin. Bunları yaparken, akışla uyumunuzu, “şu an” ile yakaladığınız uyumu fark edin.
Çevrenizde, karşılıklı olarak birbirinize anlam ve değer kattığınız kişiler kimler? Aileniz, çocuklarınız, dostlarınız, iş arkadaşlarınız içinden anlamlı, derin ilişkiler kurabildiğiniz, aklınızdakileri, kalbinizdekileri paylaşmaktan hoşlandığınız, karşılıklı olarak yapıcı ve iyi gelen geri bildirim alışverişi yapabildiğiniz, görünce yüzünüzü güldüren, sizi görünce yüzü gülen, sohbet etmekten zevk aldığınız, haberlerini merak ettiğiniz, görüşemeseniz de kalpten bağlı olduğunuz, size esin kaynağı olan, kalbinizi ısıtan kişiler kimler? Siz böyle ilişkiler kurmak için neler yapıyorsunuz?
Yaşamınızda kritik bir amacınız var mı? Kendinizi adadığınız bir iyilik? Bütünün hayrı için yaptığınız bir şeyler var mı? Dünyada gözlemlediğiniz, fark ettiğiniz olumsuzları dönüştürmek için ne tür katkılar yapmaya çalışıyorsunuz? Belki bir barınağı düzenli olarak ziyaret edip oradaki hayvanları sevmek veya gezdirmek, belki bir dernekte emek vermek, belki çevrenizde ihtiyacı olan birilerine abilik/ablalık/mentorluk yapmak, belki çocuklar için/yaşlılar için düzenli veya düzensiz olarak destek çalışmaları yapmak, belki ailenizde ihtiyacı olan birilerine ekstra hizmet vermek, belki kısıtlı imkanı olan öğrencilere, insanlara destek olmaya çalışmak… Şurası muhakkak ki, birbirine gönülden destek olmak yaşadığımız dünyaya hiç değilse sevgi ve güven enerjisi katıyor.
Günlük yaşantınız, yaptığınız tercihler, aldığınız kararlar, kurduğunuz ilişkiler amacınıza ve hayatınızın anlamına katkı sağlıyor mu? Dikkatinizi, emeğinizi, zamanınızı verdiğiniz şeyler nihai niyetlerinizle örtüşüyor mu? Başarı nedir* Hayatta neyi başarmaya çalışıyorsunuz? Yolunuza odaklı kalabilmenin yarattığı içsel gücü fark ediyor musunuz? Bugüne değin neler neler başardınız, tamamladınız, lütfen onları da fark edin.
İşte bunlar Pozitifi Psikoloji’nin 5 temel çerçevesi! Bize, hayattan ve kendinden memnuniyet ve güçlü bir var oluş sunan Pozitif Psikoloji, Martin Seligman’ın yaptığı araştırmalar ve çalışmalara dayanarak geliştirdiği bir yaklaşım. İçselleştirmediğiniz veya marjinal kalan araçlara kıyasla, her bireyin kendi yaşam biçiminde uygulayabileceği bir düşünce sistematiği. Kişinin içsel gücünü, esenliğini, kendisine ve bütüne katkısını artıran, yan etkisi ise sevgi, güven , şefkat ve DAYANIKLILIK olan bir araç.
Bazı hallerde, bazı kişilerde olumsuz deneyimlere, olumsuz kalıplara, duygulara odaklanarak, önce onları şifalandırmaya çalışmak güç olabilir veya peşinden daha büyük zorluklar doğurabilir. Tüm şifalanma teknikleri için bu geçerli. Bunun yerine kişiyi yüreklendirecek, güçlendirecek, dayanıklılığını artıracak olumlu düşünce, duygu ile donanmasını sağlamak daha etkili olur. Bir akarsuyun yolu üzerindeki engelleyici taşları tek tek temizlemek mümkün olduğu gibi, çok güçlü bir akarsu akışı ile taşları sürükleyip, o engelleri bu şekilde ortadan kaldırmak da mümkün! Hangi araçla ilerleyeceğinize karar vermek için, o anda oradaki ihtiyacı doğru tanımlamak gereklidir.
Evet, tuhaf ve zor zamanlardan geçiyoruz. Daha fazla içsel güce, daha fazla baş etmeye, daha fazla dayanıklılığa ihtiyacımız var. Araçlar, çareler tükenmez. Hem kendiniz, hem bütüne katkı için yukarıdaki adımları, pozitif psikoloji adımlarını gözden geçirin. Ve uygulamaya başlamak hiç beklemeyin;) Bakalım nasıl olacak?